Pizza med kyckling och serrano

Pizza med kyckling och serrano

 

Få kan motstå en pizza, men de behöver inte vara fettdrypande hälsobomber. En pizza med botten på mandelmjöl får bort kolhydraterna och fyllningen på pizzan kan göras med lite vuxnare smak än den du köper på pizzerian.

Portioner: 4 pizzor
Förberedelse: 30 minuter
Tillagning: 20 minuter

Ingredienser

Pizzabotten:
Mandelmjöl – 5 dl
Fiberhusk – 1 tsk
Bakpulver – 1 tsk
Rapsolja – 2 msk
Ägg – 2 st
Vatten – 1 dl

Förslag till fyllning:
Tomatpuré
Stekt kyckling
Serranoskinka/Bresola
Spenat
Riven ost

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 225 grader, eller lite lägre (210-220 grader) om du använder varmluftsugn.

2. Blanda alla ingredienser till pizzabotten i en skål. Rör om ordentligt och låt sedan stå 10 minuter.

3. Sprid ut smeten till fyra mindre pizzor på två plåtar. Här kommer du behöva använda fingrarna för att trycka ut den till runda bottnar. Tvätta händerna ordentligt innan och spola sedan av händerna med kallvatten emellanåt så fastnar inte smeten på fingrarna.

4. Stoppa in plåtarna i ugnen i 10 minuter och förgrädda dem. Här underlättar det om du har en varmluftsugn. Om du använder en vanlig ugn kan det vara bra att grädda en plåt åt gången. Den som är överst kommer annars bli mer gräddad än den som är under.

5. Ta ut plåtarna ur ugnen.

6. När det nu kommer till piazzornas fyllning så är smaken som baken. Jag brukar använda tomatpuré på botten. Det ger en lite mindre söt tomatsmak. Efter mycket letande verkar Felix Fint kryddad tomatpuré vara den som har lägst kolhydrathalt, men kommentera gärna om du har något mer förslag…

7. På pizzan brukar jag sedan lägga bitar av kyckling som jag stekt tidigare och någon skiva lufttorkad skinka eller nötkött. Serranoskinka eller Bresola blir jättegott på. Spenat ger lite grönt på pizzan, även om det mest är för syns skull.

8. Ost är ju en självklarhet på pizzan. Antingen kör du ordentligt med vanlig riven ost, eller så hyvlar du lite parmesanost över pizzan. Båda fungerar bra, men ger lite olika smak. Och smaken är ju som baken.

9. Grädda pizzan i ugnen i 5-10 minuter, tills osten är smält och börjat få lite färg.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *