Klassisk meny

Ibland kan det vara svårt att hitta på vad man ska bjuda sina gäster på och ofta krånglar man till det i onödan. Jag vill gärna slå ett slag för denna klassiska, enkla meny med underbart goda rätter! Den passar lika bra en lördagskväll med grannarna som vid ett födelsedagskalas eller annan fest.

Förrätt: Räkcocktail
Huvudrätt: Flygande Jacob
Efterrätt: Varma päron med After Eight

Räkcocktail

En klassisk förrätt med några få men väl valda ingredienser. En enkel rätt att tillaga och med hög kvalitet på råvarorna smakar den ljuvligt.

Recept 4 pers
1 kg räkor med skal
2 mogna avokado
½ isbergsalladshuvud
1 citron
Marie Rose-sås
200 g majonnäs
3 msk ketchup
1 krm cayennepeppar
några stänk worcestershiresås
några stänk tabasco
en liten skvätt konjak

Gör så här:

Skala räkorna och blanda sen ihop ingredienserna till såsen och ställ den kallt.

Dela avokadon och ta ur kärnan. Skär ett kryss i den och pressa över citron.

Strimla salladen.

Ta fram 4 snygga och rymliga cocktailglas och lägg i en sked med sås i botten på varje glas. Lägg därefter på salladen och sen de urgröpta, skivade avokadorna. Lägg på ännu en sked sås innan räkorna läggs i.

Fördela resten av såsen i glasen och häng på en skiva citron på vardera glaskant.

Flygande Jakob

En klassisk, enkel och god huvudrätt uppskattad av de flesta. Den har ätits av många sedan den kom i mitten på 70-talet och smakar lika gott än idag.

Recept 4 pers
1 stekt eller grillad kyckling
1 pkt bacon à ca 150 g
200 g färska champinjoner eller skivade på burk
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1/2 dl chilisås eller ketchup
2 bananer
1/2 dl salta jordnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Dela kycklingen, rensa ur och skär köttet sen i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.

Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna på medelvärme. Lägg de sen på hushållspapper och låt rinna av.

Skiva champinjonerna och bryn den lätt.

Vispa ihop grädde, crème fraiche och chilisåsen/ketchupen och häll över kycklingen. Lägg på bacon, svamp och skivade bananer och gratinera sen i ugn i ca 15-20 min. Strö över jordnötterna efter halva tiden.

Servera med kokt ris och en blandsallad.

Varma päron med After Eight

Vem har inte ätit denna underbara dessert! En enkel och himmelskt god efterrätt som säkert väcker minnen hos många. Antingen kan man koka in färska päron själv eller så köper man färdigkonserverade på burk.

Recept 4 pers
8 bitar mintchoklad After Eight
4 stora päron
7 dl vatten
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 stjärnanis
1 bit hel kanel

Gör så här:

Göra inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen som du sen lägger i en kastrull tillsammans med stången. Tillsätt socker, stjärnanis, kanel och vatten och rör om och låt sen koka upp.

Lägg sen ner päronen och låt sjuda i ca 15 min. Ta av kastrullen från värmen och låt päronen svalna i lagen. Sätt ugnen på grill.

Placera ut päronen i en ugnssäker form, lägg på en bit choklad på varje päron och häll sedan på ca ½ cm sockerlag. Gratinera i ca 10 min el tills chokladen smält och päronen blivit varma.

Servera med vaniljglass eller vispgrädde som du med fördel kan smaksätta med vaniljsocker och kanel och kanske någon msk calvados, päronlikör eller cognac.

Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *