Lyckas med våfflor

Lyckas med våfflor

Tre goda recept på våfflor

Som tilltugg

Våfflor behöver inte bara serveras som en efterrätt efter soppa eller på Maria Bebådelsedag med grädde och sylt. Dela våfflorna i hjärtan och servera dem med dippa i olika röror som drinktilltugg.

Kakvåfflor

Kakvåfflorna kan du baka när du vill bjuda på något riktigt gott till kaffet. Servera kakvåfflorna som en läcker efterrätt eller när du bara känner att du är sugen på något riktigt gott. Bjud in alla dina vänner en kall höstdag och servera nygräddade våfflor med goda tillbehör.

Variera våfflan

  • Blanda ner 1 dl hackad dill i frasvåffelsmeten. Gör en räkröra av 200 g skalade, hackade räkor, 2 dl gräddfil, 0,5 dl majonnäs, 0,5 finhackad rödlök och 2 msk kapris. Servera räkröran till våfflan.
     
  • Vispa ner 0,5 dl kakao i äggvåffelsmeten. Servera med en apelsinsallad gjord på 2 skalade, tärnade apelsiner, 2 dl matlagningsyoghurt, 0,5 dl honung och 2 msk hackade valnötter.
     
  • Med rökt lax och en klick pestokryddad crème fraiche blir våfflan en elegant förrätt.
     
  • Äggvåfflor i hög med grädde, bär och frukt emellan, blir en rolig variant på pannkakstårta. Tag fram våffeljärnet och använd fantasin.
     
  • Smaksätt kakvåffelsmeten med 1 tsk malen kanel och 1 tsk malen kardemumma. Lägg ihop våffelhjärtan 2 och 2, med en liten klick vaniljglass mellan. Ringla över lite kolasås och servera dem som bakelser.

Att göra sina egna våfflor är både enkelt och mycket gott. Du behöver inte, som i många äldre recept, ha en massa vispad grädde i smeten för att få våfflorna frasiga. Här bjuder vi på tre utmärkta våffelrecept som räcker till ca åtta laggar vardera: Ett med bakpulver, som ger frasiga och spröda våfflor. Ett recept på kakvåfflor samt ett recept på äggvåfflor. Kak- och äggvåfflor blir inte frasiga, men mycket goda. Det kan vara bra att veta att det går bra att byta ut vetemjölet mot glutenfri mix.

Frasvåfflor

100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
4 dl mjölk

  1. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt det svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Häll i mjölken och vispa till en jämn smet.
  4. Tillsätt det avsvalnade fettet.
  5. Grädda våfflor av smeten.
  6. Ät dem nygräddade.

Kakvåfflor

100 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

  1. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt det svalna.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
  4. Vispa i mjölken och det avsvalnande matfettet.
  5. Grädda våfflor av smeten.
  6. Ät dem nygräddade.

Äggvåfflor

100 g smör eller margarin
2 ägg
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

  1. Smält matfettet i en kastrull eller mikrovågsugn. Låt det svalna.
  2. Vispa upp äggen i en bunke. Häll i hälften av mjölken.
  3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa samman allt till en klimpfri smet.
  4. Häll i resten av mjölken och det avsvalnade matfettet.
  5. Grädda våfflor av smeten.
  6. Ät dem nygräddade.

About the author

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *