Nyårsafton, bröllopsdag eller kanske bara en härlig lyxmiddag med närmsta vännerna? Då kan denna meny passa alldeles utmärkt och är verkligen lyx på hög nivå.
Förrätt: Chilidressade skaldjur med aubergine
Huvudrätt: Krabba med äpple och avokado, Naturell hummer, Räk- och melonspett, Chilimusslor, Kokta och rökta räkor, kräftor, blandsallad och bröd
Efterrätt: Vit chokladpannacotta med passionsfrukt
Chilidressade skaldjur med aubergine
Recept 8 pers
300 g frysta, råa räkor (gärna MSC-märkta kungsräkor)
1 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
2 schalottenlökar
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 liten gurka
1/2 kruka koriander
1 aubergin (à ca 300 g)
3 msk olja
1 tsk salt
Dressing
1 liten vitlöksklyfta
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 msk färskpressad limejuice
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 msk fisksås
1 msk socker
Gör så här:
Tina räkor och pilgrimsmusslor enligt anvisning på förpackningen. Fortsätt med dressingen.
Dressing: Skala vitlöken och skär i bitar. Dela, kärna ur och skär chilin i grova bitar. Mixa ihop detta med övriga ingredienser till dressingen med stavmixer.
Skala och finhacka schalottenlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela, kärna ur och finhacka gurkan. Hacka koriandern.
Skala räkorna. Koka dem 1 minut i en kastrull med vatten. Häll av i en sil. Hacka dem.
Blanda räkor, schalottenlök, chili, gurka och koriander med dressingen.
Skär auberginen i cm- tjocka skivor (12 skivor går åt för 4 portioner). Stek dem mjuka tills de fått fin färg i 2 msk av oljan (för 4 portioner) på bägge sidor i en stekpanna. Krydda med hälften av saltet.
Stek pilgrimsmusslorna i resterande olja på hög värme i stekpannan, ca 30 sekunder på varje sida beroende på storlek. Krydda med resten av saltet.
Varva aubergineskivor med räk- och gurkblandningen på 8 små tallrikar/skålar (för 8 portioner).
Fördela pilgrimsmusslorna runt om. Garnera med koriander.
Krabba med äpple och avokado
Recept 8 pers
2 kokta krabbor
1 rött strimlat äpple
1 msk riven pepparrot
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk skuren gräslök
2 avokador skurna i små tärningar
salt och svartpeppar
Citronskivor
Gör så här:
Plocka ur köttet från de kokta krabborna.
Blanda äpplet med citronjuice, gräslök, pepparrot och avokadon.
Blanda sen ihop med krabbköttet och smaka av med salt och peppar.
Fördela i små, vackra glas och dekorera med en citronskiva.
Naturell hummer
Recept 8 pers
4 st hummer
Delningen av hummern är den enda “matlagning” du behöver utföra.
Sätt knivspetsen bakom huvudet, strax bakom ögonen. Skär framåt. Vänd runt hummern och skär mot stjärten så att det blir två halvor.
Vicka fram och tillbaka med kloleden och bryt loss. Knäck kloskalet med en nötöppnare. Var försiktig så att du inte förstör det fina köttet som finns innanför.
Peta bort magsäcken som ligger strax bakom huvudet samt den svarta tarmen i stjärtköttet.
Ta ut stjärtköttet och växla skalhalva så att snittytan hamnar neråt i skalet.
Lägg upp på skaldjursfatet.
Räkspett
Recept 8 pers
1 kg frysta räkor med skal
2 lime
2 meloner (t ex galia och cantaloupe)
1 krm chiliflakes
Flingsalt
Gör så här:
Tina och skala räkorna. Riv skalet på limen och pressa ut ca 2 msk limejuice.
Häll i limejuicen och skalet i en bunke och blanda i räkorna.
Dela och kärna ur melonerna och gröp sen ut runda kulor eller skär i kuber.
Varva melon och räkor på spett och lägg på ett fat. Strö över chiliflakes, lite flingsalt och resten av limeskalet.
Chilimusslor
Recept 8-10 pers
1 kg blåmusslor
1 gul lök
1 röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 citron
0,5 burk krossade tomater
0,5 dl sweet chilisås
1 dl vitt vin
1 tsk salt
peppar
0,5 dl persilja, hackad
1 knippe färsk basilika
Gör så här:
Skölj musslorna ordentligt och släng de som inte stänger sig.
Hacka chili, lök, vitlök och fräs sen i oljan i en kastrull. Fyll på med citronsaft, chilisås, tomatkross, vin och musslor. Salta och peppra.
Låt musslorna koka under lock i ca 5-7 min. Släng de musslor som inte har öppnat sig efter tillagningen.
Häll upp musslorna i små skålar och strö över de färska örterna.
Kokta och rökta räkor, kräftor
Både kokta och rökta räkor och kräftor kan du köpa med fördel hos fiskhandlaren. Då det är buffé med massa annan mat räcker det med ca 1 kg kräftor, 1 kg kokta räkor och kanske ½ kg rökta räkor.
Blandsallad
Gör en fräsch blandsallad av olika sorters sallad, tomat, gurka, fetaost, rödlök och oliver.
Bröd och smör
Passar bra med både pain riche och småfranska. Servera din favorit.
Vit chokladpannacotta med passionsfrukt
1,5 msk vaniljsocker
4 st gelatinblad
8 st passionsfrukt(er)
1 l grädde
80 gr vit choklad
8 msk socker
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädden med vit choklad och socker. Ta undan från värmen och tillsätt vaniljsocker.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Häll upp i fina glas, kyl någon timme.
Dekorera med passionsfrukt.